Un solidus de aur, o monedă emisă de către împăratul Constantin cel Mare, a fost descoperită de cu ajutorul unui detector de metale obişnuit pe un teren din apropierea unui fost drum roman din Somerset, Marea Britanie. Acum această monedă este scoasă la licitaţie, notează The History Blog.
Această monedă este extrem de rară pe teritoriul Marii Britanii, fiind una dintre cele patru monede de aur din perioada tetrarhilor care au fost descoperite pe acest teritoriu. De asemenea, un alt lucru care atrage atenţia asupra acestei monede: condiţia ei. Conform celor care au descoperit şi analizat această monedă, aceasta se află într-o stare excelentă de conservare.
Pe corpul monedei se poate vedea efigia împăratului Constantin cel Mare purtând o cunună de lauri şi fiind flancat de o inscripţie a numelui său: „CONSTANTI-NVS” şi unul dintre titlurile sale: „P[ius] F[elix] AVG[ustus] ”. Pe partea opusă a monedei este reprezentat de asemenea tot Constantin. De data aceasta, el se află călare, atacând cu lancea doi inamici. Pe marginele acestei reprezentări se află inscripţia: „VIRTVS AUGSTI N(OSTRI)”, care face trimitere la vitejia împăratului. Sub această scenă se află inscripţionate literele „PTR”, care i-au ajutat pe arheologi să identifice locul unde acestă monedă a fost emisă: Trier, o localitate actualmente din vestul Germaniei.
Sursele de la casa de licitaţii care va intermedia vânzarea acestei monede în 17 septembrie estimează un preţ de pornire de 12-15.000 dolari.
Citeşte şi:
Pretorienii: redutabilele gărzi de corp ale împăraţilor Romei
Tot ce trebuie ştiut despre Crăciun, de la naşterea lui Iisus la tradiţii şi obiceiuri